سوله چیست ؟ و کاربرد آن

دسته بندی : آهن مجله تهران آهن

سوله چیست  : به سازه های فلزی شیب دار که بر اساس محاسبات فنی خاص طراحی و ساخته می شوند سوله گویند، از این نوع سازه ها در کارخانه ها ، انبارها ، آشیانه های هواپیما ، مرغداری ها ، سالن های ورزشی ، فروشگاه های بزرگ ، تعمیرگاه ها و غیره استفاده می شود .

سوله چیست

به سازه های فلزی شیب دار که بر اساس محاسبات فنی خاص طراحی و ساخته می شوند سوله گویند، از این نوع سازه ها در کارخانه ها ، انبارها ، آشیانه های هواپیما ، مرغداری ها ، سالن های ورزشی ، فروشگاه های بزرگ ، تعمیرگاه ها و غیره استفاده می شود .

سوله از اجزای زیر تشکیل شده است :

  1. ستون
  2. رفتر(فریم )
  3. پرلین ( پروفیل Z و C)
  4. استرات
  5. بادبند
  6. سگراد (میل مهار )
  7.  نبشی سینه بند
  8. سایه بان
  9. ستون وال پست
  10. پیچ و مهره

سوله به اشکال مختلفی طراحی و ساخته می شود :

  • سوله
  • سازه سوله
  • سازنده سوله
  • اسکلت سوله
  • شرکت سازنده سوله
  • ساخت سوله
  • طراحی سوله
  • اجرای سوله
  • ساندویچ پانل
  • پانل سقفی
  • پانل دیواری سوله

سازه های شیب دار یا سوله در لاتین با عنوان Gable Bents یا Ridge Bents نامیده و معرفی می شوند.

سوله چیست

برای استعلام آخرین قیمت پروفیل سبک لطفا روی آن کلیک نمایید.

لازم به توضیح است گروه کثیری از شرکت های بزرگ و کوچک دولتی و خصوصی با کمک این سازه ها توانسته اند به پیشبرد اهداف صنعتی و اقتصادی خود کمک کرده و طبق محاسبات پیش بینی شده به راحتی قادر به توسعه و گسترش ابنیه خود باشند.

در سال های قبل سیستم های خرپا سازی در ایران بسیار متداول بوده اما هم اکنون سوله سازی به علت مزایای زیادی جایگزین آن گشته است.

سوله به دلیل کاربرد عمدتا صنعتی از نظر طراحی با سایر سازه ها متفاوت است خصوصا آن که قاب ها در این نوع سازه ها کاملا متفاوت بوده و دارای شیب می باشند و دهانه ها نیز نسبت به سایر سازه ها بزرگتر است.

به دلیل بزرگ بودن ابعاد تیرها و ستون  ها جهت اجرای این سازه نمی توان از پروفیل های موجود در بازار استفاده نمود و باید اقدام به ساخت آنها کرد که اصطلاحا به آن تیر ورق میگویند .

نحوه طراحی سوله و انواع آن

یکی از زیباترین و جالب ترین سازه های عمرانی سوله است و در این مقاله سعی داریم شما را با سوله و انواع آن آشنا کنیم.

سوله به دلیل کاربرد عمدتا صنعتی از نظر طراحی با سایر سازه ها متفاوت است خصوصا آنکه قاب ها در این نوع سازه ها کاملا متفاوت بوده و دارای شیب می باشند و دهانه ها نیز نسبت به سایر سازه ها بزرگتر است. به دلیل بزرگ بودن ابعاد تیرها و ستون ها ، جهت اجرای این سازه نمی توان از پروفیل های موجود در بازار استفاده نمود و باید اقدام به ساخت آن ها کرد که اصطلاحا به آن تیر ورق میگویند .

برای استعلام قیمت پروفیل گالوانیزه امروز لطفا روی آن کلیک کنید.

انواع سوله

سوله دارای انواع گوناگون می باشد که عبارت است از:

  • سوله تک دهانه به صورت ۸
  • سوله دو یا چند دهنه با ستون مشترک به صورت ۸۸ یا ۸۸۸ یا ۸۸۸۸
  • سوله دو دهانه به صورت ۸۸
  • سوله قوسی
  • سوله چند ضلعی

انواع سوله

اجزای سوله فلزی

از انواع سوله می‌توان به سوله فلزی اشاره کرد که در ساخت انبارها و قسمت‌های فلزی دیگر به کار می‌رود. از طرف دیگر اجزای تشکبل دهنده یک سوله از نکات مهمی است که می‌تواند در ویژگی‌ها و کاربرد نهایی آن تاثیر گذار باشد. هر کدام از این اجزا دارای کاربرد و نقش خاصی در هماهنگی سوله دارا هستند که نبود هر یک می‌تواند در موفقیت نهاییی اجرای آن موثر باشد. در ادامه با مهمترین اجزای یک سوله فلزی آشنا خواهیم شد:

1-قاب اصلی

قاب اصلی در سوله که آن را با نام فریم سوله نیز می‌شناسند، ار ترکیب ستون و تیرها ایجاد می‌شود. در واقع می‌توان گفت قاب سوله از اجزای مهم و جدانشدنی در یک سوله فلزی محسوب می‌گردد. این قاب در ایران به دلایلی از جمله تغییرات لنگر دارای ساختار و شکل غیر منشوری هستند و دارای طول و عرض متغیری می‌باشند. اگر دهانه سوله ساخته شده بزرگ باشد، ابعاد ستون و رفترها را نیز بزرگتر در نظر می‌گیرند و این ورق‌ها را به هم جوش داده تا از بالا به رفتر و از پایین به صفحه ستون متصل گردند.

2-سگراد

سگراد را که با نام سه میل مهار سقفی نیز می‌شناسند، برای نگهداری لاپه یا پرلین در جهت تقویت ضعف سطح مقطع آن‌ها به کار می‌گیرند. گاهی مواقع به جای استفاده از سگراد از مقاطع میلگردی برای این مهم استفاده می‌کنند.

3-وال پست

وال پست را از جمله ستون‌های فرعی یک سوله می‌شناسند و از جمله اجزای کارآمد آن محسوب می‌گردد. از وال پست برای کم کردن سطح مقطع بادگیر ستون اصلی استفاده می‌شود که آن را در ابتدا و انتهای سوله قرار می‌دهند.

4-استرات

استرات را به عنوان تکیه گاهی در برابر فشارهای طولی وارد شده بر سوله در آن قرار می‌دهند. معمولا طول استرات‌ها بین 5 الی 8 متر بوده و امکان قرار دادن چندین استرات در یک سوله با توجه به وسعت آن وجود دارد. استرات‌ها را به صورت افقی متقارن پشت سر یکدیگر نصب می‌کنند و از اهمیت وجود استرات در یک سوله فلزی می‌توان بر تجمع و انتقال نیروها بر یکدیگر اشاره کرد.

5-لاپه

لاپه که به شکل دیواری و یا سقفی نیز طراحی و تولید می‌گردد، از جمله مقطع‌های محوری در یک سوله فلزی محسوب می‌شود. گاهی لاپه را با نام پرلین نیز می‌شناسند و به کمک پیچ به نبشی و در نهایت به قاب اصلی متصل می‌کنند.

6-چرثقیل و چرثقیل کابلی

از مهمترین اجزایی که در یک سوله فلزی ثابل رویت خواهد بود، قطعه چرثقیل است. چرثقیل‌های سقفی را که معمولا به صورت پل و یا دو پل به شکل طول و عرضی در ساخت سوله به کار می‌برند. جرثقیل از چرخ‌های راهبر، پل و ارابه شکل گرفته است و این قطعه توسط تیر حمال بر روی تیر نشمین نگهداری می ‌شود.

سینه بند

از سینه بند برای کنترل کمانش پیچشی بال در قاب اصلی استفاده می‌کنند. جنس سینه بند در سوله‌ها معمولا از جنس نبشی و یا ورق است که از طریق مهار بر روی قاب به لاپه متصل می‌گردد.

کاربرد سوله فلزی

از آنجا که سوله به عنوان یکی از سازه‌های بسیار پر کاربرد در صنایع مختلف محسوب می‌شود، از آن در موارد ذیل به وفور مورد استفاده قرار می‌گیرد:

  • در ساخت سالن‌های ورزشی
  • در ساخت آشیانه‌های هواپیما
  • در ساخت سالن‌های نگهداری مرغ‌های پرورشی
  • مورد استفاده در کارخانه‌ها
  • مورد استفاده در تولیدی‌های بزرگ
  • در ساخت انبارهای نگهداری
  • در کارگاه‌ها
  • در پالایشگاه‌ها

طراحی سوله

امر طراحی سوله چیست کاری است تخصصی و بسیار دقیق ، فاکتورهای مهمی در طراحی دخیل هستند که بی توجهی به آن ها می  تواند هم هزینه ی گزافی را به سازنده تحمیل کند که صرفه ی اقتصادی را زیر سوال می برد و هم ممکن است نتیجه ی معکوس داده و استحکام و پایداری سازه را تضعیف نماید.

برای طراحی یک سوله اطلاعات زیر مطلوب است :

  1. بار برف و نیروی باد
  2. ارتفاع جانبی سوله
  3. شیب مورد نظر سقف و طبیعتا محاسبه ی ارتفاع تاج
  4. طول دهانه ی عرضی
  5. طول دهانه های طولی و تعداد قاب های طولی در نظر گرفته شده
  6. آیا جرثقیل در طراحی سوله در نظر گرفته شود یا خیر ؟(محاسبه بار دینامیکی جرثقیل)
  7. پوشش مورد نظر سقف
  8. نیروی زلزله
  9. درنظر گرفتن مقاومت خاک منطقه مورد نظر

با دانستن اطلاعت فوق و ابعاد در نظر گرفته شده جهت سوله اقدام به طراحی آن می نماییم که در نهایت تبدیل به نقشه ای اجرایی خواهد شد و میرود برای اجرا .

اما اجرای سازه سوله خود ماجرایی دیگر است، در ظاهر آسان اما در باطن مشکل است و باز هم کار هر کسی نیست و تیم های مهندسی خاصی هستند که نسبت به اجرای سوله اقدام میکنند.

مونتاژ و رگلاژ و تنظیم قاب های سوله کاریست بسیار حساس، همواره در نظر داشته باشید که مهاربندهای جانبی سوله به سرعت و همزمان اجرا گردند زیرا یکی از نقاط ضعف سازه سوله ضعف پایداری آن در برابر نیروهای جانبی است که البته این امر توسط مهاربند های جانبی کاملا مهار می گردد اما زمان اجرای آن از اهمیت قابل ملاحظه ای برخوردار است.

شاید خواندن مقاله فاکتورهای موثر مهم در طول عمر سوله برای شما جذاب باشد.

طراحی سوله و مزایای آن

مزایای سوله

  1. ایجاد استحکام متناسب با نیاز طراحی
  2. امکان پرهیز از عیوب ذاتی سازه‎های تیرورقی در سوله
  3. امکان طراحی و اجرای سازه‎هایی با ابعاد بزرگ و بسیار قابل توجه
  4. فونداسیون سبک‎تر در قیاس با سازه‎های مشابه تیرورق
  5. سبکی قابل توجه سازه
  6. ایمنی زیاد در برابر عوامل مخرب محیطی همچون زلزله ( به دلیل نسبت استحکام به وزن بالا )
  7.  انعطاف پذیری زیاد
  8. توانایی اجرای سازه‎هایی با اشکال متنوع
  9. امکان استفاده از مصالح متنوع در ساخت سوله
    ساخت سوله های مدرن با استفاده از مقاطع ساختمانی در فرم های متنوعی امکان پذیر است. ستون این سوله ها از مقاطع مستطیلی H.S.S ساخته می شود و تیرها با توجه به الزامات فنی و سلیقه مشتریان با شکل ها و ویژگی های زیر ارائه می شوند:

سوله قوسی با تیر ساخته شده از مقاطع دایره ای C.H.S

سوله چیست ؟ در این طرح به جای استفاده از ستون I با مقطع متغیر، ستون از مقاطع ساختمانی H.S.S انتخاب می شود و در دو سمت در بالا، توسط براکت های تقویتی با افزایش مقطع، لنگر قاب کنترل می گردد.

تیرها در این نوع قاب سوله از یک جفت مقطع C.H.S قوس دار تشکیل می گردد.
زیبایی، وزن کم، مقاومت بالا و حذف محدودیت های معماری (بیرون زدگی ماهیچه ستون) مزیت اصلی این نوع قاب است.

سوله هشتی با تیر ساخته شده از مقاطع دایره ای C.H.S

در این طرح به جای استفاده از ستون I با مقطع متغیر، ستون از مقاطع ساختمانی H.S.S انتخاب می شود و در دو سمت در بالا، توسط براکت های تقویتی با افزایش مقطع، لنگر قاب کنترل می گردد. تیرها در این نوع قاب سوله از یک جفت مقطع C.H.S به صورت صاف تشکیل می شود.
در صورت انتخاب ساندویچ پنل به عنوان پوشش سقف، استفاده از این نوع قاب به جای قاب قوسی الزامی است.
زیبایی، وزن کم، مقاومت بالا و حذف محدودیت های معماری (بیرون زدگی ماهیچه ستون) مزیت اصلی این نوع قاب است.

سوله هشتی با تیر ساخته شده از مقاطع H.S.S ویژه دهانه های ۱۸-۱۲ متر

این سوله با قاب هشتی جهت دهانه های کوچک ۱۲ تا ۱۸ متر کاربرد دارد در این تیپ از قاب سوله ، برای تیر و ستون از پروفیل H.S.S با مقطع مستطیل شکل و ابعاد یکسان استفاده می شود.
سبکی، ساخت و نصب بسیار آسان و استحکام بسیار بالا، از مزیت این تیپ سوله است.

سوله قوسی با تیر ساخته شده از تیر ورق

در این طرح از تیر قوسی I با مقطع متغیر و ستون H.S.S استفاده می شود لنگر قاب در دو سمت در بالای ستون، توسط براکت های تقویتی با افزایش مقطع، کنترل می گردد.
این نوع سوله کارامدی و استقامت بالایی دارد و در بسیاری از شرایط محیطی قابل اجرا است، سهولت پیاده سازی و محاسبات از مزایای این نوع سوله ها به شمار می رود.

سوله

سوله هشتی با تیر ساخته شده از تیر ورق

در این طرح از تیر I با مقطع متغیر و ستون H.S.S استفاده می شود لنگر قاب در دو سمت در بالای ستون، توسط براکت های تقویتی با افزایش مقطع، کنترل می گردد.
این نوع سوله کارامدی و استقامت بالایی دارد و در بسیاری از شرایط محیطی قابل اجرا است، سهولت پیاده سازی و محاسبات از مزایای این نوع سوله ها به شمار می رود.

نحوه اجرای سقف سوله :

  • انواع پوشش سقف سوله در پروژه های متعدد در سراسر کشور همچنان با بالاترین کیفیت و سریعترین خدمات ، آماده اجرای پوشش سقف انواع سوله و سازه می باشد.
  • اجرای کامل سقفهای قوسی وشیبدار ، سوله وسازه های فضایی
  • تعمیر و تعویض، آب بندی، کلیه سقف های شیروانی و سوله و سازهای فضایی، با زیرسازی ، جوشکاری ، قوطی کشی ، طراحی و محاسبه و انذازه گیری در صورت لزوم آماده ارائه خدمات در سراسر کشور ، در بنادر جنوب ، در جزایر و کشور های حاشیه خلیج همیشه فارس

در پوشش سقف سوله می توانید از موارد زیر استفاده کنید:

  1. ساندویچ پانل سقفی
  2. ورق گالوانیزه رنگی و پشم شیشه
  3. ورق گالوانیزه ساده و پشم شیشه

انواع پوشش سوله

انواع پوشش مورد استفاده برای سقف و دیوار سوله می توان به موارد ذیل اشاره نمود :

  • ورق گالوانیزه ، آلوزینک ، آلومینیوم  همراه با عایق پشم شیشه
  • ساندویچ پانل های سقفی و دیواری از نوع پلی یورتان با ضخامت های ۴ و ۵ و۶ و۸ و ۱۰ (که بهترین انتخاب می باشد )
  •  آجر و سیمان برای دیوار های سوله و ورق سقفی برای پوشش سقف که این شیوه سنتی می باشد و دیگر کمتر کاربرد دارد.

مقالات مرتبط

نمودار قیمت آهن آلات در سال جدید ۱۴۰۱

نمودار قیمت آهن آلات در سال جدید ۱۴۰۲

در این مطلب قصد داریم در مورد نمودار قیمت آهن آلات سال جدید ۱۴۰۲ و نمودار قیمت آهن سال ۱۴۰۲ صحبت کنیم. در این مطلب با ما همراه باشید.

محاسبه تیرآهن مورد نیاز برای ساختمان

محاسبه تیرآهن مورد نیاز برای ساختمان

محاسبه تیرآهن یکی از اصلی‌ترین و ابتدایی‌ترین دغدغه‌هایی است
که برای هر شخصی به وجود می‌آید؛ در این مقاله با ما همراهی کنید تا به این غدغه بپردازیم.

کاشت میلگرد

هر آنچه که باید در مورد روش های کاشت میلگرد بدانید

اگر در حال ساخت یک ساختمان یا سازه هستید، احتمالا از زبان معمار یا پیمانکار اصطلاح (کاشت میلگرد) را شنیده اید.

تمام افراد می دانند که استفاده از میلگرد در سازه های بتنی، به منظور افزایش استحکام و مقاومت بتن می باشد

همه چیز در مورد تیرآهن ۱۴

همه چیز در مورد تیرآهن ۱۴

در این مقاله قصد داریم شما عزیزان را تیرآهن ۱۴ آشنا کرده و اطلاعات لازم و ضروری را بدهیم
پس امیدوارم تا آخر ای مقاله ما را همراهی کنید.

لوله آتشخوار چیست

لوله آتشخوار چیست و استانداردهای آن را بیان کنید

راهنمای مطالعهلوله آتشخوار چیست؟مشخصات و ویژگی های لوله آتشخواربدون درز بودنتطابق ضخامت با میزان تحمل فشار و […]

نکاتی که باید هنگام شکستن میلگرد به آن توجه کرد

نکاتی که باید هنگام شکستن میلگرد به آن توجه کرد

اگر شما کمی در این حوزه فعال باشید، قطعا می‌دانید که احتمال
شکستن میلگرد در زمان خم شدن آن، وجود دارد و برای همین،
این سوال در ذهن شما به وجود می‌آید که علت شکستن میلگرد
حین خمکاری چیست؟ در ادامه این مقاله از سایت تهران آهن
قصد داریم تا به بررسی همین سوال بپردازیم.

محصولات

2 thought on “سوله چیست ؟ و کاربرد آن
  1. معین

    درمورد ساندویچ پنل توضیحاتی دارید
    قیمت ورق گالوانیزه هم میخواستم

نظرات کاربران

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *