میلگرد یکی از مصالح مهم و مورد نیاز در ساخت ساختمان است. از همین جهت بسیاری از افراد سازنده پیش از خرید آن ابتدا به قیمت آن توجه می کنند. ارزان ترین قیمت میلگرد بر اساس مواد سازنده، کارخانه و غیره تعیین می شود. میلگرد در دو نوع آجدار و ساده در بازار موجود است. […]
آرماتور های برشی می توانند شامل انواع زیر باشد : الف ) خاموت های عمود بر محور عضو ب )خاموت هایی با زاویه ۴۵ درجه یا بیشتر نسبت به میلگرد های کششی طولی به نحوی که ترک های قطری احتمالی را قطع کنند . در صورت احتمال تغییر زاویه ترک در اثر تغییر نوع بارگذاری […]

آرماتور های برشی می توانند شامل انواع زیر باشد :
- الف ) خاموت های عمود بر محور عضو
- ب )خاموت هایی با زاویه ۴۵ درجه یا بیشتر نسبت به میلگرد های کششی طولی به نحوی که ترک های قطری احتمالی را قطع کنند . در صورت احتمال تغییر زاویه ترک در اثر تغییر نوع بارگذاری ، استفاده از این نوع خاموت مجاز نمی باشد .
- پ) میلگرد های طولی خم شده به قطر حداکثر ۳۶ میلی متر ، تحت زاویه ۳۰ درجه یا بیشتر نسبت به میلگرد های کششی طولی به نحوی که ترک های قطری احتمالی را قطع کنند .
- ت ) ترکیبی از خاموت ها و میلگرد های طولی خم شده با شرایط مذکور در بند های الف ، ب و پ
- ث ) آرماتور های طولی توزیع شده در ارتفاع تیر های عمیق
- ج) دورپیچ ها
دسترسی آسان به فهرست مطالب
انواع اسم یا اصطلاحات آرماتور
- تقویت کننده راستا یا سیتکا: برای افزایش مقاومت کششی بتن (و گاهی افزایش مقاومت فشاری بتن)
- قاب: میله های تقویت کننده ای است که در پایین ترین نقطه ستون قرار داده می شود تا محل قالب را تعیین کند و از حرکت آن جلوگیری کند. آرماتور رامکا را می توان با سیم تقویت کننده یا جوشکاری به میله های آرماتور طولی یا گیره متصل کرد.
- سنجاق: برای تقویت مقاومت برشی khamoots و اتصال کامل بین اتصالات طولی و خاموت استفاده می شود.
- طاق: برای قرار دادن دو توری متوالی افقی با فاصله مشخص در داخل قالب (برای بتن ریزی کف و پایه)
- خاموت: خاموت یک آرماتور فولادی است که به صورت محکم یا محکم بسته شده در سازه های بتن آرمه بخصوص تیرها و ستون های بتونی استفاده می شود هدف از استفاده از آن جلوگیری از برجستگی آرماتورهای طولی به دلیل دررفتگی و نیروهای برشی تحمل و جلوگیری از گسترش ترک ها است. اصطلاح فنی یا به عبارت دیگر نام تنظیمی ، فولاد برشی عمودی ، قالب یا فولاد عرضی است.
- رکاب: برای نگهداری در امتداد آرماتورهای طولی یا عمودی در دیواره های بتونی و دال یا بین دو جدول آرماتور (مش)
- جمع شدگی: برای مقاومت در برابر لنگرهای منفی در تکیه گاه تیر و مقاومت در برابر نیروهای برشی
حداکثر فواصل خاموت برشی
فاصله بین خاموت های برشی عمود بر محور عضو نباید ار d/2 بیشتر باشد .
به دلیل آنکه سفره های آرماتور برشی عمود بر محور عضو حتما تمامی ترک های مورب برشی را در طول موثر خود قطع نمایند ، لذا فاصله آن ها به مقدار d/2 محدود می گردد .
فاصله بین خاموت های مایل و یا میلگرد های طولی خم شده باید چنان باشد که هر خط ۴۵ درجه ای که به طرف عکس العمل از وسط مقطع ، d/2 تا میلگرد های کششی طولی رسم شود ، حداقل به وسیله یک ردیف از آرماتور های برشی قطع گردد .
ضابطه این بند به منظور اطمینان از قرار گرفتن آرماتور های برشی مورب در جهت و فاصله مناسب به گونه ای می باشد که بتوانند حتما ترک های احتمالی را قطع نمایند .
بدیهی است ضابطه مذکور صرفا در اعضایی که تحت بار استاتیکی و ثابت می باشند و در آن جا جهت ترک تغییر نمی نماید ، تعیین کننده است .
نیروهای برشی تامین شده توسط آرماتور ها
حداقل آرماتور طولی فونداسیون
آرماتورهای طولی ، همانطور که از نامشان پیداست ، به صورت طولی و افقی در دو ردیف بالا و پایین پایه اجرا می شوند. اما سوال اینجاست که چگونه می توان وزن و تعداد مورد نیاز این میلگردها را محاسبه کرد؟ اصولاً ابتدا باید آرماتور فولادی در ناحیه مورد نظر محاسبه شود. از طرف دیگر ، برای جلوگیری از خوردگی ، زنگ زدگی ، فرسایش و غیره ، همیشه باید به مواردی مانند فاصله از قسمتهای اطراف توجه کنید. این میزان پوشش مطابق با ماده ۹ مقررات ملی ساختمان در نظر گرفته شده است. از طرف دیگر ، خم شدن آرماتور در محاسبات از جایگاه ویژه ای برخوردار است. از آنجا که تقویت طولی و عرضی دو طرفه برای اتصال بهتر و مطلوب تر طراحی شده است ، این مقدار خمش نیز در معادلات مهندسی در نظر گرفته می شود. به طور کلی ، فرمول های مورد نیاز که مورد استفاده قرار میگرند ر در سایت تهران آهن مشاهده کنید .
طول میلگرد = طول محور (دو برابر طول کاور) – (دو برابر طول خم)